Muzeul de istorie Turda

Muzeul de istorie Turda

Muzeul de istorie Turda

Descriere generala

Muzeul de istorie din Turda se afla intr-o veche cladire gotica, construita in anul 1560, cunoscuta sub de numirea de Resedinta, Casa princiara sau Palat voievodal, situata pe strada BP Hasdeu, nr.2. 

       Muzeul de istorie din Turda a fost infiintat in anul 1943 in scopul conservarii si valorificarii patrimoniului existent in colectii particulare si la Casa de Cultura din Turda. Datorita razboiului, doar in 951 muzeul a putut sa deschida o expozitie permanenta.
Pornind la drum cu colectii modeste si incomplete, treptat acestea s-au imbogatit, ajungand la un numar de peste 25.000 de piese, ponderea constituind-o cele din epoca romana.


       La contributia dezvoltarii muzeului s-au aflat colectiile particulare extreme de valoroase ale lui Jozsef Kemeny, Imre Botar si Istvan Teglas, precum si implicarea unor reputati istori precum A.Nanu, Emil Panaitescu, Constantin Daicoviciu care au recomandat Ministerului Cultelor si Artelor, sectia pentru Transilvania infiintarea unui muzeu in Turda, data fiind si descoperirea pe teritoriul Castrului roman a patru monumente epigrafice, precum si a altor materiale epigrafice, monumete funerare, piese sculpturale, care au impus necesitatea infiintarii unui ansamblu muzeal care sa le adaposteasca.

       Printe obiectele ce pot fi admirate la Muzeul de Istorie din Turda, se numara: vase din epoca neolitica; cultura Cotofeni (2000-1800 i.Hr), vase si topoare din epoca bronzului (1700-1000 i.Hr), materiale de constructie romane (sec.II-III d.Hr), sfesnice, statuette din bronz (Jupiter, Mars) descoperite la Potaissa, fragmente din monumete funerare din calcar (sec. II-III d.Hr).
In momentul de fata, in ciuda unor lucrari de consolidare, muzeul de istorie din Turda este deschis vizitarii.


       De-a lungul activitatii sale, muzeul turdean a organizat numeroase simpozioane ale caror rezultate au fost valorificate intr-o serie de publicatii ale muzeului: Potaissa. Studii si comunicari – vol. I, II si III – C. Pop, M. Jude, Monumente sculpturale romane in Muzeul de Istorie Turda – I. Winkler, A. Hopartean , Studiu monografic, Castrul legionar de la Potaissa – prof.univ.dr. Mihai Barbulescu.

cazare Turda, Pensiune Turda, cazare salina Turda, pensiune salina Turda, cazare ieftina Turda,cele mai bune oferte de cazare la Turda, cazare Turda, Pensiune Turda, cazare salina Turda, pensiune salina Turda, cazare ieftina Turda, cele mai bune oferte de cazare la Turda, cazare Cheile Turzii, pensiune cheile Turzii cazare cheile Turului pensiune Cheile Turului, cazare Valea Ariesului, pensiune Valea Ariesului, cazare pensiune Valea Ariesului