Cheile Rimetilor

Cheile Rimetilor

Cheile Rimetilor

Descriere generala

Rimetea (in maghiara Torocko, in germane Eisenburg) este unul din foarte putinele sate-monument din Romania. Distinctia i-a fost acordata in 1999, prin programul European de restaurare rurala “Europa noastra”. Altfel spus, fiecare din casele declarate monumente istorice-restaurate conform esteticii arhitecturale initiale, in stil neoclassic-a primit o emblema aparte.

Exista si un secret local, cu totul neobisnuit, pe care turistii care vin des in zona il cunosc. De la cladirea Caminului Cultural, porneste o strada extrem de ingusta, pavata cu piatra cubica veche de zeci de ani, care duce pana sus, pe colina vestica a satului. E atat de stramta si inghesuita intre casele si apoi gradinile de o parte si de alta, incat mai degraba te strecori pe ea. Dar merita efortul: odata ce ajungi sus, departe de ultimele case, te intampina o panorama incredibila a satului si, mai ales, a “muntelui”. Adica a Pietrei Secuiului, in forma sa de urias intins pe spate. Varful Pietrei Secuiului atinge o altitudine de 1.128m.

In Rimetea, langa biserica unitariana, se gaseste ceea ce localnicii numesc “vaior”. E vorba de un izvor stravechi, cu debit puternic, ce se varsa in sase bazine. Este o marca a satului, fiindca de sute de ani satenii il folosesc pentru adaparea animalelor si spalarea covoarelor.

Turnul alb al bisericii unitariene din Rimetea, inaltat in piata centrala, domina panorama intregii asezari. Orologiul functional de sute de ani al bisericii, masoara timpul in Rimetea.

cazare Turda, Pensiune Turda, cazare salina Turda, pensiune salina Turda, cazare ieftina Turda,cele mai bune oferte de cazare la Turda, cazare Turda, Pensiune Turda, cazare salina Turda, pensiune salina Turda, cazare ieftina Turda, cele mai bune oferte de cazare la Turda, cazare Cheile Turzii, pensiune cheile Turzii cazare cheile Turului pensiune Cheile Turului, cazare Valea Ariesului, pensiune Valea Ariesului, cazare pensiune Valea Ariesului