Catedrala Ordodoxa Turda

Catedrala Ordodoxa Turda

Catedrala Ordodoxa Turda

Descriere generala

Principala biserică ortodoxă din Turda, "Sfinţii Mihail şi Gavriil", a fost construită între 1926-1935 într-un superb stil neoromânesc de arhitectul Ioan Traianescu (sau Trajanescu), care a ridicat şi Catedrala de la Timişoara. Apreciez foarte mult lucrările acestui arhitect al cărui nume l-am mai întâlnit pe plăcuţe în Bucureşti (iar numele lui îmi place foarte mult). 
Când am ajuns în Turda am parcat în spatele catedralei (foarte convenabilă parcare pentru a putea vizita în voie centrul). Am fost impresionat de catedrală, urcată pe un platou de unde domină strada principală. Terenul a fost donat în ani 20 de biserica greco-catolică - foarte frumos gest care ar putea constitui o inspiraţie pentru bună convieţuire între culte şi astăzi. Pe urmă când am citit numele arhitectului mi s-a părut firesc să fie atât de frumoasă. Nu ezitaţi să intraţi când o găsiţi deschisă şi să îi admiraţi pictura!
În faţa catedralei se află Monumentul Eroilor pe care scrie: "Slavă eroilor români căzuţi în luptele pentru eliberarea oraşului Turda 5 septembrie - 4 octombrie 1944" iar monumentul este închinat de asemenea eroilor aviatori ai Flotilei din Turda căzuţi pe front.
Monumentul este aliniat cu catedrala. Priveliştea vulturului cruciat cu sabia în gheare cu clopotniţa în formă de culă oltenească în fundal este una excepţională.  
cazare Turda, Pensiune Turda, cazare salina Turda, pensiune salina Turda, cazare ieftina Turda,cele mai bune oferte de cazare la Turda, cazare Turda, Pensiune Turda, cazare salina Turda, pensiune salina Turda, cazare ieftina Turda, cele mai bune oferte de cazare la Turda, cazare Cheile Turzii, pensiune cheile Turzii cazare cheile Turului pensiune Cheile Turului, cazare Valea Ariesului, pensiune Valea Ariesului, cazare pensiune Valea Ariesului