Biserica Unitariana Turda

Biserica Unitariana Turda

Biserica Unitariana Turda

Descriere generala

Nu departe de centrul orasului, în locul care odinioara a apartinea scolii unitariene, a fost construită între anii 1791-1792  de către maestrul zidar Janos Sandor din Moldoveneşti(Varfalau), Biserica Unitariana.

Interiorul bisericii a fost finisat in anul 1797 , construindu-se şi orga care se afla in mijlocul corului. Intre anii 1801-1809 pe locul unde odinioară  se afla  scoala confesionala unitariana a fost ridicat turnul bisericii.

Incepand cu anul 1984, interiorul bisericii a fost impodobit cu peste 60 de obiecte  din lemn(candelabre, mese artizanale, lambriuri), sculptate cu o mare finete de catre sculptorul  turdean  Iosif Pataki.

Pe cupola amvonului, Iosif Pataki a sculptat credo-ul unitarienilor: Egy az Isten – Unul este Dumnezeu( Unus est Deus – God is One).

Impresinant este şi inscripţia latina:" MUSIS ET VIRTUTIBUS SACRUM(MUZELOR ŞI VIRTUŢILOR SACRE) , MDCCCLXV" , care se gaseste pe o placa pe peretele de la intrarea in cladirea anexa bisericii si care dateaza din anul 1865.

Biserica este un monument istoric , care impresionează prin simplitatea arhitecturii şi a obiectelor sculptate.

cazare Turda, Pensiune Turda, cazare salina Turda, pensiune salina Turda, cazare ieftina Turda,cele mai bune oferte de cazare la Turda, cazare Turda, Pensiune Turda, cazare salina Turda, pensiune salina Turda, cazare ieftina Turda, cele mai bune oferte de cazare la Turda, cazare Cheile Turzii, pensiune cheile Turzii cazare cheile Turului pensiune Cheile Turului, cazare Valea Ariesului, pensiune Valea Ariesului, cazare pensiune Valea Ariesului